Ohjeita tuntihevosilla kilpaileville

Ilmoittautuminen

 

Tuntihevosilla kilpailevilla tulee olla kilpailukysymykset hyväksytysti suoritettuna tai kilpailukoulutus käytynä ennen kisoihin ilmoittautumista. Kilpailukutsut ovat nähtävänä HuRan nettisivuilla, Facebook-sivulla ja Kipassa kaksi-kolme viikkoa ennen kilpailuja. Kutsussa on ohjeet ilmoittautumisesta.

Ennen kuin ilmoittaudut, muista keskustella ratsastuksenopettajasi kanssa hevos- / ponitoiveistasi sekä luokasta, johon osallistut. Varmistamme opettajilta hevos- ja luokkatoiveesi. Opettajat voivat tehdä muutoksia oppilaidensa ilmoittautumisiin.

Kerro ilmoittautumisesi yhteydessä 1 – 3 hevostoivetta. Näistä yksi on ensisijainen toive ja kaksi muuta mahdollisia varatoiveita, jos sattuu käymään niin että ykköstoivettasi on toivonut liian monta ratsastajaa. Kilpailuista riippuen yksi hevonen voi mennä yhden tai kaksi rataa. Jos et ole laittanut varatoiveita etkä saa ykköstoivettasi, sinulle tarjotaan jäljelle jääneitä hevosia.

Huom! Varatoiveiksi tulisi laittaa vain sellaisia hevosia joilla olet oikeasti valmis kisaamaan. Jos saat (toivomasi) hevosen jolla et haluakaan kisata ja perut viime tipassa, voi olla että viet hevosen joltain sellaiselta joka olisi halunnut kisata sillä.

 

Hevosten jaosta

 

Jos samaa hevosta on toivonut ensimmäisenä toiveena enemmän kuin kaksi ratsastajaa, katsotaan ensin onko joku heistä mennyt edellisissä saman lajin (koulu tai esteet) kisoissa kyseisellä hevosella. Jos näin on, kyseinen ratsastaja pudotetaan tällä kertaa pois arvonnasta ja hänelle jaetaan mahdollisuuksien mukaan jokin varatoiveista. Jos hevosen ykköstoiveekseen laittaneita on edelleen liian monta, suoritetaan arvonta. Arvonnassa hävinneille pyritään jakamaan jokin heidän varatoiveistaan.

Tämä arvontajärjestelmä on olemassa siksi, että useampi pääsisi kilpailemaan suosituilla hevosilla ja poneilla.

 

Lähtölistat

Lähtölistat kilpailuihin ovat nähtävillä noin viikkoa ennen kilpailuja (tarkista päivä kilpailukutsusta) Kipassa. Listasta näet lähtöjärjestyksen sekä maneesi- ja kaikissa koulukilpailuissa myös arvioidun aikataulun. Joskus saattaa tapahtua jotain yllättävää, kuten että hevonen, jolla osallistut on sairastunut tai osallistujia on niin paljon, että kaikki eivät mahdu kilpailemaan. Tämän vuoksi on tärkeää, että käyt katsomassa lähtölistat etukäteen. Kun lähtölistat on julkaistu, niitä ei voi muuttaa ratsastajan toiveesta ilman painavaa syytä.

 

Toimihenkilölistat

Kilpailuja ei voida järjestää ilman toimihenkilöitä, joten kilpailuihin osallistuvilla on velvollisuus olla toimihenkilönä. Toimihenkilöksi voi ilmoittautua kisavastaavalle, vaikkei itse kilpailisikaan. Toimihenkilöt valitaan kilpailukohtaisesti kilpailuihin osallistuvista ratsastajista siten, että heillä on hyvin aikaa omaan kilpailusuoritukseen. Toimihenkilölistat tulevat näkyviin samaan aikaan Kipaan lähtölistojen kanssa. Jos ratsastajalla ei ole mahdollisuutta hoitaa toimihenkilöpestiään, hänen on hankittava itselleen sijainen ja ilmoitettava asiasta järjestäjille viimeistään vuorokautta aikaisemmin.

 

Hevosen varusteet

Koulu- ja estekilpailuissa voi halutessasi letittää harjan ja hännän, mutta letit täytyy purkaa kilpailujen jälkeen. Apuohjat (martingaalit, gramaanit yms) ovat kouluradalla kiellettyjä, samoin jalkasuojat ja erikoiskuolaimet (esim. pelhamit, olympiat). Estekilpailuissa käytetään hevosen normaalisti käyttämiä jalkasuojia, kuolaimia ja apuohjia. Niillekin hevosille laitetaan suojat etujalkoihin, joilla niitä ei normaalisti käytetä.

 

Kilpailuasu

Seuran kilpailuharjoituksiin ja kilpailuihin riittää siisti ratsastusasu. Kouluradalla ei saa olla raippaa (verryttelyssä saa) ja esteradalla saa olla esteraippa. Kannuksia saa käyttää, mutta niiden käyttö seurakilpailuissa ei ole pakollista. Neuvottele opettajasi kanssa kannattaako sinun käyttää kannuksia.

 

Ennen rataa

Kun saavut kilpailupaikalle, tarkista vielä lähtölistasta missä vaiheessa on vuorosi ja monesko ratsastaja olet hevosellasi. Mahdollisten poisjääntien ym. vuoksi listaan on saattanut tulla muutoksia. Käy kilpailukansliassa (löytyy maneesin lämpiöstä tai ulkokaudella kentän vierestä) ilmoittautumassa ja näyttämässä jäsenkorttisi. Jos sinulla ei ole jäsenkorttia, et starttaa. Lähtömaksun pitää olla maksettuna ennen radalle menoa.

 

Rataan tutustuminen

Koulukilpailuissa koulurata opetellaan etukäteen ulkoa. Kouluohjelmat löytyvät SRL:n sivuilta materiaalisalkusta. SRL:stä voi myös ostaa kouluohjelmavihon.

Estekilpailuissa voit tutustua kilpailupaikalla ratapiirrokseen. Rataan voi tutustua jalkaisin ennen omaa luokkaa radankävelyssä. On tärkeää kävellä rata läpi ilman hevosta ennen suoritustasi, jotta näet parhaat tiet esteille. Joskus esterata on sama kilpailujen kaikissa luokissa, korkeus vain vaihtuu. Joskus rata on joka luokassa täysin erilainen. Muista katsoa missä on maali- ja lähtölinjat.

 

Verryttely

 

Koulukilpailut

Jos koulukilpailut ovat maneesissa, verryttely tapahtuu verryttelyryhmissä kouluradalla. Verryttelyaika on 15-20 minuuttia. Sitä ennen voit kävellä maneesin toisessa päädyssä olevalla alueella noin 10 minuuttia. Verryttelyn jälkeen mennään maneesin toiseen päätyyn kävelemään, ja ravityöskentelyn voi aloittaa kun sinua edeltävä ratsukko on vuorossa. Jos koulukilpailut ovat ulkokentällä, verryttely tapahtuu kentän toisessa päässä, eli erillistä verryttelyaikaa kouluradalla ei ole. Tällöin verryttelyaika on 15-20 minuuttia. Muut antavat aina tilaa ratsukolle, joka on menossa radalle.

Turvallisuussyistä verryttelyalueella saa olla max. 5-8 ratsukkoa samanaikaisesti. Ylimääräiset henkilöt eivät saa olla verryttelyalueella (ei koske valmentajaa eikä kyseisen luokan toimihenkilöitä).

 

Estekilpailut

Jos estekilpailut ovat maneesissa, verryttely tapahtuu verryttelyryhmissä radalla. Sitä ennen voit kävellä maneesin toisessa päädyssä olevalla alueella noin 10 minuuttia. Verryttelyesteinä hypätään tuomarin tai verryttelyvalvojan osoittamia esteitä tuomarin tai verryttelyvalvojan osoittamasta suunnasta. Omaa vuoroa odotellessa maneesin toisessa päässä kävellään, ravityöskentelyn voi aloittaa, kun sinua edeltävä ratsukko on vuorossa.

Ulkokentällä olevissa estekilpailuissa on erillinen verryttelyalue, jossa on muutama este. Verryttelyyn saavutaan noin 20 minuuttia ennen omaa vuoroa, muista seurata kilpailujen kulkua. Verryttelyalueella kaikki kulkevat ja hyppäävät samassa kierroksessa.

Huuda aina kuuluvalla äänellä ”este” ennen kuin hyppäät verryttelyestettä, niin muut osaavat varoa. Älä koskaan jää seisomaan hevosesi kanssa esteen taakse tai eteen (vaikka hevosesi kieltäisikin), ja muista muutenkin pitää silmät auki! Verryttelyksi riittää muutama onnistuneesti hypätty este. Kilpailujen sujuvuuden vuoksi on tärkeää että olet valmiina verryttelyyn heti, kun oma verryttelyaika alkaa. Seuraa siis kilpailujen etenemistä, sillä aikataulut ovat aina suuntaa antavia.

 

Radalla

 

Koulukilpailut

Koulukilpailuissa kuulutetaan vuorossa olevan ratsukon nimi sekä pyydetään seuraavaa ratsastajaa valmistautumaan. Voit mennä kouluradalle, kun nimesi on kuulutettu ja lähtömerkki annettu pillillä. Muista tervehtiä tuomaria (ohjat vasempaan käteen, oikea käsi heilahtaa alas). Kun olet ratsastanut radan, tervehdi jälleen tuomaria ja kävele sitten pitkin ohjin pois radalta. Koulukilpailuissa hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan, että pisteet ovat yli 50% maksimipistemäärästä. Hylkäämisperusteita ovat radalta poistuminen ja väärin ratsastus kolmannen kerran. Harjoituskilpailuissa saat kuitenkin ratsastaa kouluradan loppuun tuomarin ohjeen mukaisesti. Kouluradalla tuomari puhaltaa pilliin jos ratsastat väärän tien, ja neuvoo sen jälkeen miten voit jatkaa suoritustasi.

 

Estekilpailut

Estekilpailuissa radalle tullessasi tervehdi tuomaria esimerkiksi nostamalla kättä ja nyökkäämällä. Radan hyppäämisen voit aloittaa, kun tuomari on antanut pillillä lähtömerkin. Kun ylität lähtölinjan, ajanotto alkaa ja se loppuu, kun olet ylittänyt maalilinjan. Estekilpailuissa ensimmäisestä kieltäytymisestä saa 4 virhepistettä ja toisesta kieltäytymisestä hylätään. Kieltäytymiseksi katsotaan myös se, että leikkaa oman tiensä esimerkiksi tekemällä voltin. Hylkäys seuraa myös, jos putoaa satulasta tai hyppää väärän esteen. Pudotuksesta saa 4 virhepistettä.

Tuomari puhaltaa pilliin kaksi kertaa hylkäyksen merkiksi. Harjoituskilpailuissa saat kuitenkin hypätä vielä yhden esteen tuomarin ohjeen mukaisesti. Joskus tuomari saattaa antaa sinun jatkaa hylkäämisestä huolimatta radan loppuun.

Estekilpailuissa arvostelumenetelmiä on monia erilaisia, joten varmista käytettävä menetelmä aina etukäteen. Alla on esitelty yleisimpiä arvostelumenetelmiä.

Arvostelu A: Arvostelumenetelmässä A.0 radan virhepisteittä selvittäneet ratsukot ovat tasavertaisina ensimmäisellä sijalla. Arvostelumenetelmässä A.0.0 ei ole uusintaa ja menetelmässä A.0.1 on yksi uusinta. Arvostelumenetelmässä A.1 saman virhepistemäärän saaneet ratsukot ovat tasavertaisia. Menetelmässä A.1.0 ei ole uusintaa, menetelmässä A.1.1 on yksi uusinta ja menetelmässä A.1.2 kaksi uusintaa. Arvostelumenetelmässä A.2 saman virhepistemäärän saaneet ratsukot sijoittuvat aikojen perusteella. Menetelmässä A.2.0 ei ole uusintaa ja menetelmässä A.2.1 on yksi uusinta alimman virhepistemäärän ja saman ajan saaneilla.

Arvostelu AM: AM3:ssa perusradalla pienimmän virhepistemäärän saaneet ratsukot uusivat ja uusinnassa paremmuuden ratkaisevat virhepisteet ja aika. Muut ratsukot sijoittuvat perusradan virhepisteiden perusteella. AM4:ssä perusradalla pienimmän virhepistemäärän saaneet ratsukot uusivat. Uusinnassa pienimmän virhepistemäärän saaneet ratsukot osallistuvat toiseen uusintaan, jossa ratkaisevat virhepisteet ja aika.
Muut ratsukot sijoittuvat ensimmäisen uusinnan/perusradan virhepisteiden perusteella. AM5:ssä perusradalla pienimmän virhepistemäärän saaneet ratsukot uusivat ja uusinnassa sijoituksen ratkaisevat virhepisteet ja aika. Muut ratsukot sijoittuvat perusradan virhepisteiden ja ajan perusteella. AM6:ssa perusradalla pienimmän virhepistemäärän saaneet ratsukot uusivat ja uusinnassa pienimmän virhepistemäärän saaneet ratsukot osallistuvat toiseen uusintaan. Toisessa uusinnassa sijoituksen ratkaisevat virhepisteet ja aika. Muut ratsukot sijoittuvat ensimmäisen uusinnan/perusradan virhepisteiden perusteella.

 

c. Pirjo Onza

Arvostelumenetelmissä, joissa on uusinta, merkintä 367.1 tarkoittaa, että ensimmäisen vaiheen maalilinja on samalla toisen vaiheen lähtölinja. Puhtaan radan ratsastaneet jatkavat siis perusradan jälkeen suoraan uusintaan. Ratsukko, joka on saanut virhepisteitä perusradalla, pysäytetään äänimerkillä, kun se on hypännyt perusradan viimeisen esteen. Merkintä 367.2 tarkoittaa, että ratsukot, jotka ovat suorittaneet ensimmäisen vaiheen ilman virhepisteitä, saavat uuden lähtömerkin, jonka jälkeen niiden on lähdettävä toiseen vaiheeseen 30 sekunnin kuluessa. Lisää kilpailusääntöjä löytyy SRL:n sivuilta.

Tyyliarvostelu: Tyyliarvostelussa suoritus arvostellaan virhepisteiden lisäksi siistin ratsastuksen mukaan. Tyyliarvostelussa ei ole ajanottoa. Lopputulokseen vaikuttavat sekä virhepisteiden määrä että taitopisteet. Suorituksen jälkeen kansliasta saa arvostelupaperin, johon tuomari on kirjoittanut kommenttejaan.

Radan jälkeen

Radan jälkeen luovuta hevonen seuraavalle ratsastajalle, tai jos olit hevosen viimeinen ratsastaja jäähdyttele se kävelemällä ja vie talliin. Hoida hevonen kuten tunnin jälkeenkin ja avaa letit. Koulukilpailuissa ja tyyliestekilpailuissa saat kilpailukansliasta arvostelupaperisi. Tavallisista estekilpailuista ei saa arvostelupaperia. Palkintojen jako on heti kunkin luokan jälkeen, kun kaikkien pisteet on saatu laskettua. Lähtölistoissa on yleensä kerrottu, miten palkintojenjako suoritetaan.

Kilpailujen tulokset ilmestyvät HuRan nettisivuille viimeistään pari päivää kilpailujen jälkeen.

Jos et tiedä jotain asiaa, kysy!

ONNEA KILPAILUIHIN!

c. Pirjo Onza